Badrumsinredning – Inspiration

Badrummet och toaletten glöms ofta bort när det kommer till inredningen. Enligt många beror det på att det är svårt att få till ett fint badrum eller toalett. Av den anledningen har vi samlat olika stilar och tips på hur man kan inreda badrummet här.

Inredning – Toalett & Badrum

Till skillnad från kökskakel är badrumskakel ofta ganska neutralt, det är vanligast att de är i vitt eller grått men även beigt har börjat bli mer populärt. Det finns också de som har badrumskakel i blåa, gröna eller gula nyanser. Det finns egentligen inga gränser, bara kreativitet och fantasin sätter stopp. Här tipsar vi om både badrumsinredning och kakel.

Rita eget badrum

Först och främst måste vi tipsa om att du kan skapa dig ett helt unikt badrum, precis som du själv vill ha det. Ibland kan det vara bättre att bestämma helt på egen hand både för att det blir mer personligt och bättre anpassat efter just ditt badrum, i stället för att välja färdiga badrumsgrupper.

Matta till badrummet

Val av badrumsmatta är en inredningsdetalj som många glömmer bort men kan vara avgörande i hur slutresultatet upplevs. Utöver att en matta erbjuder komfort har den möjlighet att komplettera val av färg eller bli en smakbrytare. En snygg badrumsmatta kan både vara iögonfallande eller smälta in med resterande inredning. 

Skära kakel till badrum

För att påbörja renoveringen och kakelsättandet behöver du i ett första skede kapa och skära kaklet du valt ut. Sätt din egen prägel på dina kakelplattor för att skapa en unik badrumsinredning, helt i den stil som önskas.

Om du fortfarande är på jakt efter det rätta kaklet kan du finna inspiration här nedan.

Gammaldags badrumsinredning

En gammaldags badrumsinredning förknippas ofta med sekelskiftesstil och kan innefatta alltifrån golv till tak. Det finns nämligen kakel och klinker i sekelskiftesstil, men även toalettstolar och badkar, kranar och duschmunstycken. Med gammaldags stil menas mönster med hexagoner och kvadrater, kanallister och socklar, prylar i mässing och dova nyanser.

Exempel på klassisk badrumsinredning

 • Mönstrat kakel och klinker i rika färger 
 • Bröstlister och kantlister
 • Borstad mässing, krom och koppar

Grå badrumsinredning

Det är vanligt att vi inreder våra badrum i gråa nyanser, vilket är fullt förståeligt då det är både stilrent och behagligt. Du kan välja att beklä både väggar och golv i en vanliga och hederliga kakel eller klinkerplattor, men du kan också välja att lägga plattor i grå marmorimitation eller enbart satsa på grå inredning.

Du kan välja att ha både väggar och golv i samma gråa färg eller välja att bara ha de på golvet eller väggen. Det finns även ett stort utbud när det kommer till övrig inredning, du kan exempelvis välja kommoder, tvålpumpar och mattor i gråa nyanser. Desto svårare är det att få tag i en grå toalettstol och blandare, men tänk på att det är fint med kontraster.

Exempel på grå badrumsinredning

 • Gråa väggar och eller golv 
 • Gråa möbler – kommoder & skåp
 • Inredningsdetaljer i grått, ex: badrumsmatta 

Lantlig badrumsinredning

Lantlig badrumsinredning kan enbart ha vita nyanser så länge detaljer i trä eller svart kommer och bryter av. Det kan exempelvis vara en träpanel på en vägg, en träbänk eller pall. Om du vill ha vitt kakel i lantlig stil rekommenderar vi att ha svart fog, då det blir en fin kontrast och påminner om en lantlig- eller industriellstil. Men kakel och klinker i mönster kan också vara aktuell, antingen i blått mönster eller i sekelskiftesstil.

Gammaldags beslag, handtag och blandare kan också ge ett mer lantligt uttryck, likaså ett gammaldags badkar med fina ben. Att ha växter i badrummet skapar också en naturtrogen känsla och påminner om landsbygden. Lampor och lister med utbuktningar och krumelurer skapar också en gemytlig känsla. 

Exempel på lantlig badrumsinredning

 • Vitt/mönstrat kakel 
 • Inslag av trä 
 • Gammaldags beslag/blandare 
 • Växter

Klassisk badrumsinredning

Klassisk badrumsinredningen utgår först och främst ifrån vitt kakel, med vita kommoder och kromade blandare och duschmunstycken. Men det kan även finnas små inredningsdetaljer som bryter av, exempelvis en brun tvålpump eller en blå badrumsmatta. I klassisk badrumsinredning kan även grå nyanser räknas med.

Med klassiskt menas tidlöst och enkelt. Men så behagligt det kan vara med en klassisk badrumsinredning. Kanske är det det enda rummet som är helvitt, eller så följer det resten av inredningen. Det är också smart att ha en stilren och enkel grund i badrummet när eller om man ska sälja bostaden. Fokusera i stället på att piffa upp det med växter, mattor eller handhanddukar i andra färger.

Exempel på klassisk badrumsinredning

 • Vitt eller grått kakel 
 • Stilrent och enkelt 
 • Vita väggar och golv/endera 
 • Piffa upp med stilrena detaljer

Badrumsinredning – Ek

Nu på senare tid har det blivit mycket mer populärt med badrumsintredning av trä, något som länge inte har varit aktuellt med tanke på at trä suger åt sig vatten. Men dagens träklinker är ofta i imitation och tål på så sätt vatten och att vara i våtutrymmen.

Ett badrum kan även ha inslag av trä i inredningen i övrigt, det vill säga att man kan investera i kommoder, skåp och bänkar i trä. Det finns många sätta att få med ek in i badrummet, även om man inte vill renovera om hela rummet och lägga ny klinker.

Exempel på badrumsinredning i ek:

 • Golv och väggar i ek 
 • Kommoder och skåp i ek 
 • Pallar eller bänkar i ek 

Badrumsinredning – Mässing

Sedan några år tillbaka har blandare, handtag och knoppar i mässing varit populärt och vi förstår varför, det är stiligt, elegant och roligare än de gamla hederliga kromade beslagen. Med detaljer i mässing känns badrummet lyxigt och exklusivt, kanske främst för att de påminner om guld.

Utöver blandare, handtag och knoppar i mässing kan man även byta ut duschen, toalettrullehållare och toalettborsthållaren till ett i mässing. Glöm inte heller av handdukstorken och golvbrunnen. Vill du undvika alla typer av renovering kan du börja med att ställa in en vas, en duschhylla eller ett skåp i mässing.

Exempel på badrumsinredning i mässing

 • Blandare och dusch i mässing 
 • Beslag i mässing
 • Handdukstork i mässing 
 • Vas, duschhylla eller skåp i mässing